Перейти до основного вмісту

Філько

— Дурний Філько! Дурний Філько!— кричали хлоп­чики і дівчатка, здалека показуючи язики, перекривля­ючи роти, а деякі навіть кидали замерзлими грудками у юнака, хоч знали, що до нього вони не докинуть. Особ­ливо старалася Христина, вже дівчук, з рудим ластовин­ням на носі і на чолі та густими рудими бровами над червонуватими очима. А злилася вона тому, що раніше Філько іноді вечорами заглядав до її старшої сестри, а потім пішов до її подружки Галі — чорнявки, доброї та сердечної.
   А Філько не звертав уваги на малечу. Він клав ве­лику бабу із замерзлих великих грудомах (бо город звораний якраз перед тим, як вдарили морози). У двад­цятирічного чорна борода була ледь не до пояса, звиса­ли і темні вуса, а на голові лямчилися довгі пасма чуприни, що кучерявилася на плечах. З-під дугастих чорних брів і густих довгих вій сонцями світилися ла­гідні карі очі, у яких не було зла на дітлахів. Здавало­ся, що він і раднй такій зустрічі із сусідськими хлопчи­ками і дівчатками, яких добре знав і пам’ятав, чиїх вони батьків.
   Всього сім місяців його тримали у Кам янецькіи в’язниці, били кулаками в обличчя, від чого ніс став кривим, а у роті зосталося лише кілька кутніх зубів; надкусив і язика—з того часу перестав зовсім розмов­ляти. Трохи міг белькотіти, але не хотів, став показу­вати руками своїм тюремним катам, що не чує, що не може говорити. Тоді вони почали його бити по ногах — і скоро він не міг стати на праву ногу, щось пере­били у коліні.
   Кожного дня Філька катували два виродки: горбо­носий рудий здоровило і нікчемний слідчий (так його вирізняв серед інших, бо він допитував, щось запису­вав на паперах і ховав до товстої папки). Слідчий був низького зросту з глибокими темними оченятами, які ніколи не були спокійними, а бігали по всій постаті допитуваного, ніби вишукували кримінал навіть у тю­ремному одязі. Філько вирішив більше не промовити й слова, показуючи, що нічого не чує, нічого не розуміє. Почав по-дурному сміятися, пригадавши сусідського хлопця, який від народження був німим, як гой за до­помогою міміки «балакав» з мамою, як нерозумно по­водився з дітьми, як показував різні непристойності, як ганявся за дівчатками, кидав грудками у старших на­віть у сивоголових дідів.
   Мабуть, тюремним кровопивцям набридло домага­тися чогось більшого від отого колись красеня, зна­йшлася все ж і у в’язниці добра душа, яка написала матері, щоб приїхала і забрала свого сина, який втра­тив розум...
   І ось уже декілька днів Філько вдома. По селі роз­лізлися різні чутки: хлопець потрапив до Кам’янець- кої в’язниці через свій безхребетний ЯЗИК. Ніби ВІН у неділю був з хлопцями на ринку, допомагав своєму то­варишу продати кожуха, а коли продали, то зайшли у шинок (так по-старому люди називали теперішню чай­ну), там випили по склянці пива —і розв’язалися язи­ки: посипалися анекдоти. Одного і переказав Філько, якого чув від хлопців ще в армії (а лише два місяці минуло, як повернувся з лав Червоної Армії) про не- пистоплотність одного з вождів, якому поклонялися ко­муністи, наче Богу. Тієї ж ночі Філька забрали...
   Боже, як його страшно катували! Як дико били! І за що? Лише за те, що переказав, ніби вождь був та­ким же смертним, як усі люди, що на засланні він на­віть одружився, читав книжки, писав, а не працював фі­зично, як тепер в армії і у тюрмах (а про це розпові­дав односельчанин, який відбув покарання у Сибірі за те, що не хотів іти в колгосп). Це навіть не був анекдот, а чистісінька правда, про що пізніше скаже йому ко­лишній шкільний учитель.
   І тепер Філько мусив вдавати хлопця, що втратив розум. Це потрібно було для землячків, які стежили за ним, і, мабуть, доповідали туди ж, як і за ту вождеву «правду».
— Дурний Філько! Дурний Філько! — біснувалася Христина, а за нею і менші.— Поцілуй, Фільку, мене ось сюди! — виляскувала дівчинка себе по спині.
   Аж тут десь взялася тітка Марія, сусідка, і до дітей:
— Як вам не соромно знущатися з хворого хлопця?! Ану, геть звідси, геть! А тобі, Христино, вже майже дівці, повинно вдвічі бути соромно! А ти що показуєш? Та тн ж дівка, хто тебе таку схоче полюбити? Схамени­ся, бо розповім твоїй мамі! і бабуні теж! Чула?!
   Діти розбіглися, а жінка, поправивши на голові теп­лу хустину, підійшла до Філька і привіталася:
— Добридень, Філю!
Хлопець уважно подивився на тітку Марію, яку добре знав з дитинства, і, щоб не видати себе, що по­чув її слова, замахав руками, показуючи на вуха: не чую, пробачте.
   А у тітки Марії виступили сльози на очах, коли вона дивилася на «роботу» хлопця:
   Боже, як тебе, Філю, покалічили у в’язниці. То­бою, парубком на все село, любувалися старі й малі, а дівчата чередою бігали, відколи ти прийшов з армії. І за що так страшно бити? Чим ти провинився перед со- вєтською владою?.. Ти на тих вурвителів, що повтікали, не гнівайся, вони ще малі і нерозумні. Як повиростаютъ, то зрозуміють, що з хворих І калік сміятися не можна...
   Жінка ще постояла коло хлопця і повільно пішла у верболіз, де жебонів невеликий струмок. До нього іде не добрався мороз, буває, що і взимку не замерзає, бо витікає з кринички.
   А Філько вже завершував свою бабу, яка нагадува­ла снігову і відрізнялася від неї лише тим, що була чорною і не мала староговідра на голові і замість руки — віника та ще й очей і інших атрибутів обличчя...
   Вже дорослим я пригадував дядька Філька, оту кар­тину, коли він восени із мерзлих грудомах складав ви­сочезну бабу. І так було щодня, майже тиждень після повернення із в’язниці...
   А мати і батько возили його по знахарях, по ліка­рях — і таки «вилікували» сина.
   Про ової митарства він мені розповідав, коли вже почалася Велика Вітчизняна. Лише під тридцять одру­жився, а у п’ятдесят помер — таки вкоротили віку ка- дебістн прекрасній людині.
   Хай земля пухом Вам буде, мій добрий земляче, гар­на людино!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Їжачок

 Звідкись налетів грайливий вітерець, заплутався у побурілому каштановому листі, злегка доторкнувся до гілок — і тротуаром почали вибрикувати блискучі, ще вологі від шкаралупи каштани.   Їх тут же підхоплювали пішоходи, ніжно їм усміхалися, пестили руками і ховали до кишень, в сумки чи просто несли на розкритих долонях, милуючись карими красенями.   Неподалік на лавці сиділо двоє школяриків: набурмосений хлопчик з непокірною чорною чуприною, що з’їжилася над високим чолом, і білява дівчинка, очі якої висвічували погожим небом, а губи нагадували дві скибочки перестиглого кавуна. Поруч стояли портфелики з книжками. Вона, жестикулюючи тонкими руками, щось тихо доводила чорноокому.   Але той, заклавши пальці в кишені вилинялих синіх штанів, не помічав ні пішоходів, ні каштанів, які іноді падали коло самісіньких ніг, ні голубоокої.   Раптом дівчинка побігла за каштаном, що покотився на край тротуару. Він ще не вилупився із своєї темно-зеленої домівки, вкритої густими гострим

Ластів'ята

  Наш будиночок майже біля самого моря. У кімнаті повно сонця і солонуватого повітря. Коли море спокійне, ми чуємо, як у воду пірнають чайки. А коли воно розіграється, то спінені хвилі набігають аж на наш поріг.   Двадцять днів тому, коли ми влаштувалися в цій невеликій дерев’яній хатці, то дуже здивувалися, що над дверима ластівки звили собі гніздечко. Середнього зросту чоловікові до нього можна було й рукою дотягнутись.   Не знаю чому, але це гніздо не було побудоване за всіма правилами ластів’ячої архітектури. Пташки не примурували гніздечко наглухо до стелі, як це робить більшість їх родичів, а залишили свою хату без даху. Тому четверо ластів’ят весь час висували пухнасті голівки з гнізда. Здавалося, що вони тягнуться до безмежного моря.   Ми не раз спостерігали, як працьовиті батьки годували своїх ненажерливих дітей. Ще й не було видно матері, а великі жовті ротики розкривалися їй назустріч. Ластівки давали їсти малятам по черзі: спочатку крайньому, політають, політають і