Перейти до основного вмісту

Сійся-родися

  Боже, яке було наше голодне дитинство початку тих страшних тридцятих!
  Тепер, з висоти своїх літ, можу краще зрозуміти тодішніх батьків, які, живучи впроголодь, все робили, щоб хоч чим-небудь набити порожні животи кровиночкам, врятувати їх від голодної смерті. 
  Влітку з старшим братом Віктором пас сусідські ко­рови, іноді нам перепадали окрайчики житнього хліба, чи шматочки кукурудзяного малая, чи застиглі картоп­ляники. А коли почала достигати пшениця, то ми й зов­сім ожили. Спочатку пили пшеничне молочко. Візьмеш два колоски в рот, вижуєш з них солодкувате, розбавле­не слюною, молочко і випльовуєш непотрібний жмих. 
  Як тільки пшеничні колоски виповнювалися достига­ючим зерном, то ми вже кілька колосків розминали у долоні, відвіювали полову, а зерно, ще м’якувате, жу­вали доти, поки воно не ставало клейкою тягучою ма­сою, яку потім і ковтали. 
  Коли тепер бачу, як хлопчаки і дівчатка жують гу­мову жвачку, то завжди пригадую пшеничні жвачки, які врятовували нас від голоду. 
  Не знаю, чи тепер у колгоспах є сторожі колгоспних ланів, а тоді, у тридцяті, були. І звалися у нас, на По­діллі, лановими. Лановий мав коня, нагайку,іноді, особ­ливо вночі, і рушницю. Його завданням було оберігати хлібні ниви від голодних людей. 
  Одного разу і. я з братом попалися у руки такому посіпаці. А було це так. 
  Як тільки забрали пшеничні копи з лану під Чорним лісом, то бригадир дозволив там пасти худобу. Ну, а коли жали, в’язали снопи, складали їх у п’ятнадцятки, а потім волами перевозили на центральний тік до мо­лотарки, то й обломлювалися сухі колоски. Навіть ба­гатенько їх було на місцях, де стояли до того копи. То ж пастушки і не давали пропасти святому хлібові. Ко­лосок до колоска зазбирували у торбинки, розтирали їх руками чи молотили палицями. Потім ще відвіювали полову, і чисте янтарне пшеничне зерно несли ввечері додому. А там воно попадало на дошній млин — жорна, і ще того ж таки вечора з тієї пшениченьки вечеряли засмаченими кропом галушками. 
  Отож, я і брат Віктор кожного дня почали збирати колоски і приносити мамі по чотири-п’ять склянок чис­того зерна. А у суботу ми й не зглянулися, як з-під лісу вилетів на гнідому коні лановий Кифорко. Вія зігнав пастушків докупи, зліз з коня, розчепірив мішок і га­рикнув на все поле: 
— І зерно, і колоски сипте сюди! 
  Ми стояли мовчки і дивилися на його прокурені руді вуса, кінчики яких ворушилися, як у чорного таргана, хоч чоловік і мовчав. Раптом Кифорко як загарчить, аж луна пішла лісом: 
— Ви, куркульські змієнята, ще довго стоятимете? Ану, сипте! 
— А ми не крали колоски, а зазбирали їх на голому полі! — вигукнув із гурту Сашко.— Тому й не будемо зсипати зерно і колоски у ваш мішок! І ми ніякі не куркульські змієнята, дядьку Кифоре! 
— Ти чий будеш такий розумний?! — просичав чо­ловік.— А нагайки не хочеш попробувати? 
— Ви не маєте права битися, дядьку, це вам не крі­пацтво. Читали ми про таких осавулів у книжці Нечуя- Левицького «Микола Джеря»,— не здавався Сашко, його чорні очі горіли гнівом. 
— Це ти про якого осавулу тут розпатякуєш?—сер­дився лановий. 
— А був такий поміщицький посіпака, що людям від нього життя не було. 
— То я теж посіпака? То я посіпака панський, шмар­качу? Так? — заревів Кифорко і кинувся з нагайкою до хлопця. 
  Але той не чекав, поки лановий розмахнеться нагай­кою. Він як чкурнув у напрямку лі су, то лиш п’яти за­блискали на сонці. 
  Поки лановий добіг до коня, який спокійно пасся на стерні, поки вискочив на сідло, то за Сашком і слід простиг. 
  Ми теж розбіглися по полю. А щоб не дати зерна лановому, то котрийсь першим почав розсівати пшенич­не зерно по стерні, примовляючи: 
— Сійся-родися, жито, пшениця, всяка пашниця... 
  На Новий рік, щоб краще вродило, як уторік! 
  І всі ми за його прикладом на очах у Кифорка роз­сипали колоски і зерно і голосно, крізь сльози, кричали: 
  Сійся—родися, жито, пшениця, всяка пашниця...

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Їжачок

 Звідкись налетів грайливий вітерець, заплутався у побурілому каштановому листі, злегка доторкнувся до гілок — і тротуаром почали вибрикувати блискучі, ще вологі від шкаралупи каштани.   Їх тут же підхоплювали пішоходи, ніжно їм усміхалися, пестили руками і ховали до кишень, в сумки чи просто несли на розкритих долонях, милуючись карими красенями.   Неподалік на лавці сиділо двоє школяриків: набурмосений хлопчик з непокірною чорною чуприною, що з’їжилася над високим чолом, і білява дівчинка, очі якої висвічували погожим небом, а губи нагадували дві скибочки перестиглого кавуна. Поруч стояли портфелики з книжками. Вона, жестикулюючи тонкими руками, щось тихо доводила чорноокому.   Але той, заклавши пальці в кишені вилинялих синіх штанів, не помічав ні пішоходів, ні каштанів, які іноді падали коло самісіньких ніг, ні голубоокої.   Раптом дівчинка побігла за каштаном, що покотився на край тротуару. Він ще не вилупився із своєї темно-зеленої домівки, вкритої густими гострим

Ластів'ята

  Наш будиночок майже біля самого моря. У кімнаті повно сонця і солонуватого повітря. Коли море спокійне, ми чуємо, як у воду пірнають чайки. А коли воно розіграється, то спінені хвилі набігають аж на наш поріг.   Двадцять днів тому, коли ми влаштувалися в цій невеликій дерев’яній хатці, то дуже здивувалися, що над дверима ластівки звили собі гніздечко. Середнього зросту чоловікові до нього можна було й рукою дотягнутись.   Не знаю чому, але це гніздо не було побудоване за всіма правилами ластів’ячої архітектури. Пташки не примурували гніздечко наглухо до стелі, як це робить більшість їх родичів, а залишили свою хату без даху. Тому четверо ластів’ят весь час висували пухнасті голівки з гнізда. Здавалося, що вони тягнуться до безмежного моря.   Ми не раз спостерігали, як працьовиті батьки годували своїх ненажерливих дітей. Ще й не було видно матері, а великі жовті ротики розкривалися їй назустріч. Ластівки давали їсти малятам по черзі: спочатку крайньому, політають, політають і