Перейти до основного вмісту

ХАЙ ШУМИТЬ ЗЕМЛЯ ПІСНЯМИ

   Того дня я не погнав з братом пасти худобу. У мене була інша справа: піти з сусідською дівчинкою Олею на суд. Так, так, на суд! Мене ніхто туди не запрошу­вав, але я того дня маїв там бути. Бо ж судили Оленого батька, ще молодого дядька Івана.

Дядько Іван працював їздовим у колгоспі, щодня кіньми приїжджав додому, часто мене і своїх двох до­чок і двох хлопчиків катав вулицею на возі. А вулиця наша довга і вузька, то ми, малі, встигали і наспівати­ся, поки віз не спинявся при виїзді на центральну до­рогу. Коні раптово ставали, і ми чули ласкаве;
— Біжіть, дітоньки, додому.
І чекав дядько Іван, поки ми не зліземо з воза, і уважно зорив карими очима за нами, аж поки ми не ховалися за густими батогами дерези, які спускалися із-за парканів прямо на вулицю.
А де у нашому великому райцентрівському селі приміщення суду і міліції, то всі знали — дорослі і малі. Щодня мимо тих сумних будинків ходили до школи. І не раз бачили, як міліціонери супроводжували засуджених дядьків і тіток, як їх вели на суд чи до в’язниці, що була у тому ж приміщенні, що й міліція. І з тиждень тому, ввечері, коли всі полягали спати брат Віктор зразу ж засопів носом, бо таки більше за мене набігався за худобою на долині, я почув прити­шену розмову батьків:

— Що ж буде Івану за тих три кіло пшениці? —ледь чутно промовила мати. — Кажуть, що на другу середу йому суд.
— За три кіло дадуть три роки, не менше,— зробив висновок батько.— Грицькові Гриньку торік за вісім кілограмів ячменю припаяли п’ять років. Десь аж у Си­біру, у якомусь суворому таборі сидить.
— Що Іванова Марія з дрібними діточками роби­тиме? Хіба годна вона їх вигодувати на тих злиденних трудоднях? — схлипувала мати.
— Може, її батьки чим пособлять. Вона ж була у них найменшою. Ще й братиків і сестричок має. Якось всім миром і не дадуть загинути малятам._
— Краще з голоду померти, як із своєї землі у кол­госпі брати. Дивись, чоловіче, навіть зернини в рот не бери. Бо і за одну макову зернину скоро судитимуть. Ще й дітей наказуймо, щоб і колосочка на стерні не підбирали. Бо то ж не наша земля, а державна. Кажуть, що колись і в поміщика можна було щось підняти із стерні, щоб не пропадав хліб святий, а у держави — не смій, хай краще згниє, птахи склюють, землею стане...
— Це, мабуть, і правильно, жінко. Інакше розтяг­немо з полів усе до соломинки. Тільки нічого не кажи. Тоді ні людям, ні державі нічого не буде.
— То дайте спочатку людям хліба, нагодуйте отих німих рабів, що так тяжко роблять коло землі, а потім вже везіть отій осоружній державі,— з гнівом промо­вила мати.— А то спочатку все краще вивезуть, а сміт­тя, суржик людям лишають. І то на грами міряють. Як же тут не будеш красти? Сама ж держава вчить красти. Інакше з голоду пропадеш...
— Спи, жінко, нащо тобі та держава. Вона про себе дбає, бо життя якесь нове комусь будує.
— Тюрми у Сибіру будує!
Спи, жінко.
   Вже засинаючи, я вирішив: обов’язково піду в Олею подивитися, як судитимуть її батька за три кіло пше­ниці.
   Вранці, коли я вийшов на подвір’я, то побачив крізь щілини у паркані Олю, яка сиділа на
призьбі і чистила картоплю. Ще було дуже рано, бо сонце, мабуть, за­спало і ніяк не хотіло вилазити із свого м’якого ліжка і нести людям тепло і світло.
   Я підійшов босими ногами по мокрому від холодної роси споришу до паркана і гукнув:
— Доброго ранку, Олю!
   Дівчинка злякано здригнулася, кинула великими си­німи очима на щілину у паркані, звідки чувся мій голос, і сумно:
— А-а-а, це ти...
— Підійди сюди, щось скажу.
   Оля кинула ніж у миску і підбігла до паркану, при­сіла коло нашої щілини, якою ми часто користувалися для нехитрих дитячих розмов. Але ця вже була не ди­тячою.
   Я пильно подивився на змарніле личко дівчинки, } стало мені її жаль до сліз. Щось здавило у грудях, щось засопіло у носі, сльозами наповнились очі. Того, ма­буть, не помітила Оля, бо прошепотіла:
— Що ти хотів сказати? Тільки скоріше, бо мати сваритиметься, що я ще не начистила картоплі.
— Ти... ти... підеш дивитися на суд? —запитав крізь спазми, що ними схоплювало у горлі.
— Піду.
— З мамою?
— Так.
— І я хочу з вами піти...
— Цього не знаю. Запитай у моєї мами.
— Я сам піду.
   Коли я назирці за Олею, її матір’ю і дідусем піді­йшов до будинку суду, то там уже зібралося чимало лю­дей. Цілий натовп жінок, стариків, чоловіків і дітей.
   Аж хтось крикнув:
— Ідуть!
   Люди розступилися: частина залишилася під будин­ком, біля вхідних дверей до суду, а частина перебігла на протилежний бік вулиці. Я опинився навпроти дверей
   Ще здалеку побачив міліціонера із гвинтівкою і кілька жінок та чоловіків. Дядька Івана зразу впізнав. Тільки заріс він: чорні густі вуса і борода.
— Таточку-у-у!— зойкнула десь коло дверей Оля.
   Ось вона кинулась до батька, хапаючи його за руки.
   Тут і дружина обійняла чоловіка за шию... Та міліціо­нери відштовхнули жінку, за кіску відтягували дівчинку.
— Незя! Нєзя, поняла?!
   До суду слідом за заарештованими набилося стільки людей, що я не міг пролізти навіть до коридора. Не знав, де Оля і її рідні.
   Постояв трохи коло будинку серед дядьків і тіток і повільно побрів вулицею на Ріжок. Коли це вразила мене пісня, пісня, яку я добре знав, бо ми ледь не що­дня співали її у школі.
   А та пісня гула на весь центр села із великого ре­продуктора, що висів на телеграфному стовпі над га­зетним кіоском:

           Хай шумить земля піснями
           В цей крилатий, гордий час.
           Слово Сталіна між нами,
           Воля Сталіна між нас...

   Того вечора все село знало: за три кілограми вкра­деної у колгоспі пшениці Івана Смереку засудили на три роки позбавлення волі.
                А під мерехтливими зорями дитячий хор славив вождя країни:
                Із-за гір та з-за високих Сизокрил орел летить...


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Їжачок

 Звідкись налетів грайливий вітерець, заплутався у побурілому каштановому листі, злегка доторкнувся до гілок — і тротуаром почали вибрикувати блискучі, ще вологі від шкаралупи каштани.   Їх тут же підхоплювали пішоходи, ніжно їм усміхалися, пестили руками і ховали до кишень, в сумки чи просто несли на розкритих долонях, милуючись карими красенями.   Неподалік на лавці сиділо двоє школяриків: набурмосений хлопчик з непокірною чорною чуприною, що з’їжилася над високим чолом, і білява дівчинка, очі якої висвічували погожим небом, а губи нагадували дві скибочки перестиглого кавуна. Поруч стояли портфелики з книжками. Вона, жестикулюючи тонкими руками, щось тихо доводила чорноокому.   Але той, заклавши пальці в кишені вилинялих синіх штанів, не помічав ні пішоходів, ні каштанів, які іноді падали коло самісіньких ніг, ні голубоокої.   Раптом дівчинка побігла за каштаном, що покотився на край тротуару. Він ще не вилупився із своєї темно-зеленої домівки, вкритої густими гострим

Ластів'ята

  Наш будиночок майже біля самого моря. У кімнаті повно сонця і солонуватого повітря. Коли море спокійне, ми чуємо, як у воду пірнають чайки. А коли воно розіграється, то спінені хвилі набігають аж на наш поріг.   Двадцять днів тому, коли ми влаштувалися в цій невеликій дерев’яній хатці, то дуже здивувалися, що над дверима ластівки звили собі гніздечко. Середнього зросту чоловікові до нього можна було й рукою дотягнутись.   Не знаю чому, але це гніздо не було побудоване за всіма правилами ластів’ячої архітектури. Пташки не примурували гніздечко наглухо до стелі, як це робить більшість їх родичів, а залишили свою хату без даху. Тому четверо ластів’ят весь час висували пухнасті голівки з гнізда. Здавалося, що вони тягнуться до безмежного моря.   Ми не раз спостерігали, як працьовиті батьки годували своїх ненажерливих дітей. Ще й не було видно матері, а великі жовті ротики розкривалися їй назустріч. Ластівки давали їсти малятам по черзі: спочатку крайньому, політають, політають і