Перейти до основного вмісту

Як цар вовк їжаками не наївся


  Колись у пралісі царював сірий Вовк. Все живе перед ним тремтіло. Десятою дорогою звірі обминали його палац. Вже поз'їдав він у своїх володіннях чи не всіх зайців, косуль, диких свиней, оленів. Тож часто сидів голодний, клацав зубами і по ночах завивав на місяць.
  Та голод — не пан. Вирішив Вовк скликати на раду царів із сусідніх лісів.
  Сів Вовк, худющий-прехудющий, на широкий пеньок, а навколо полягали
руда, з довгенькою мордочкою, Лисиця, довга зелена Гадюка і старий смердючий Тхір.
 — Що чувати у вас, мої друзі? — прохрипів Вовк.— Чи шанують вас всякі там зайці, косулі, олені? ,
 — Хай би спробували не шанувати мене,— просичала Гадюка.— Я швиденько їх приструнчу!
 — І в моєму царстві благополучно,— пробелькотіла Лисиця.— Хіба що кози хотіли втекти за лози, та мої стражники дали їм такі лози, що дві кози й один цап — тільки й залишилося від них. Зате смирні, хоч до рани прикладай.
 — А в мене трохи мишва вовтузилась. Та я швидко з ними впорався,-1— похвалився Тхір.— Вони так знахабніли, що пробували навіть свої школи запровадити. Я спочатку дозволив. А тепер — школи є, а мишенят за партами нема. І маю спокій.
 —А чого це їжак не прибув до мене? — спохмурнів Вовк.
  Лисиця глянула на запалі боки Вовка і зразу відсунулася якнайдалі од нього. Вона добре знала звички голодних вовків. Щоб відвернути від себе увагу, вона помахала хвостом і солодко промовила:
 — Чула я, наш всесильний володарю, що їжаки бунтують, нікому не хочуть коритися, під дубом своє царство заснували.
 — їжаки? — здивовано закричав на весь ліс Вовк.— їжаки бунтують? їм захотілося свого царства? Сюди їх, сюди, Лисице, приведи негайно! Я їм покажу і царство, і як бунтувати!
 Лисиця швидко побігла у ліс, надибала великого дуба. їжаки всією громадою саме обідали.
 — Добридень вам, любі їжаки! — привіталася Лисиця.
 — Сідай, сусідко, гостею будеш,— промовив старий їжак.
 — Дякую за хліб-сіль, дорогі сусідоньки,— улесливо проспівала Лисиця.— Великий цар Вовк запрошує вас до себе на раду.
 — Чого йому треба від нас? — запитав їжак.
 — Не знаю,— збрехала Лисиця.
 — Скажи Вовкові,— поважно промовив їжак,— що ми не його піддані і на раду до нього не збираємось.
  Лисиця навіть не попрощалася з їжаками, а чимдуж понесла новину Вовкові. Ще здалека побачила, як Гадюка і Вовк шматують старого Тхора. Злякано озирнулася, сховалася за кущем свирбигузу і прошепотіла: "Це ж вони і мене з'їдять. Що для них двох старий і сухий Тхір! Ні, я близько до них не підійду".
  Як тільки були облизані тхорові кісточки, Лисиця вибігла з-за куща, низько вклонилася Вовкові і, тремтячи від страху, пробелькотіла:
 — Була я, великий царю, у їжаків.
 — Де ж вони? — гавкнув Вовк.
 — Не хотять іти до тебе, великий володарю. Кажуть, що ти їм не... не цар...
 — Що-о-о? — заревів Вовк.— Ти чула, Гадюко, що роблять під дубом їжаки?
 — Чую, чую, мій володарю,— просичала Гадюка.— Треба знищити тих клятих вільнодумців. Вони і мені, і моїм родичам погрожують, а синові навіть хвоста відкусили, ледве живий утік.
 — Збирайте свої війська,— закричав Вовк,— і я поведу армію на їжаків! Зітру їх з землі! І дуба їхнього знищу!
  Надвечір Лисиця привела своє військо, а Гадюка — своє. Позбирав і Вовк зграйку голодних сухоребрих вовків. І посунуло те військо на країну їжаків. Наступного дня під вечір дісталися нарешті до дуба.
 — Гей, їжаку! — зарепетував Вовк.— Вийди і поклонися мені!
 — А хто ти такий? — спокійно запитав їжак.
 — Я — цар Вовк!
 — Не знаю такого.
 — Що-о-о?! — заревів не своїм голосом Вовк, аж листя на дубі затремтіло.— Скручуйте непокірних їжаків — і живцем подавайте мені їх на вечерю!
  Гадюки першими кинулися в бій. Нишком повзли вони у високій траві до дуба. Та їжаки не дрімали: зненацька напали на своїх ворогів і повідгризали їм голови. Як побачив те Вовк, то ще лютішим став.
 — Веди, Лисице, своє військо! — загорлопанив Вовк, аж земля затряслася.
 — Ой, царю великий,— простогнала хитра Лисиця.— Давай разом будемо наступати. Тоді й переможемо.
 — Мудро порадила! — гаркнув Вовк і повів своє сухоребре військо на їжаків. Лисиця ж не поспішала.
  Їжаки зразу згорнулися у клубочки. Голодні вовки накинулися на здобич — і від болю страшенно завили, їхні чорні пащі накололися на гострі-прегострі колючки. їжаки накочувалися на вовків своїми колючо-вогняними клубочками і відтісняли тих до болота. Вовки перелякано задкували. Багато їх і затонуло в тих болотах.
  А з десяток закривавлених вовків разом зі своїм царем, шкутильгаючи, дременуло додому. Лисиця із військом ще раніше намилила ноги.
  Так хоробрі і дружні їжаки перемогли своїх ворогів, а лютий цар Вовк ніколи вже не захоче вечеряти їжаками.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Їжачок

 Звідкись налетів грайливий вітерець, заплутався у побурілому каштановому листі, злегка доторкнувся до гілок — і тротуаром почали вибрикувати блискучі, ще вологі від шкаралупи каштани.   Їх тут же підхоплювали пішоходи, ніжно їм усміхалися, пестили руками і ховали до кишень, в сумки чи просто несли на розкритих долонях, милуючись карими красенями.   Неподалік на лавці сиділо двоє школяриків: набурмосений хлопчик з непокірною чорною чуприною, що з’їжилася над високим чолом, і білява дівчинка, очі якої висвічували погожим небом, а губи нагадували дві скибочки перестиглого кавуна. Поруч стояли портфелики з книжками. Вона, жестикулюючи тонкими руками, щось тихо доводила чорноокому.   Але той, заклавши пальці в кишені вилинялих синіх штанів, не помічав ні пішоходів, ні каштанів, які іноді падали коло самісіньких ніг, ні голубоокої.   Раптом дівчинка побігла за каштаном, що покотився на край тротуару. Він ще не вилупився із своєї темно-зеленої домівки, вкритої густими гострим

Ластів'ята

  Наш будиночок майже біля самого моря. У кімнаті повно сонця і солонуватого повітря. Коли море спокійне, ми чуємо, як у воду пірнають чайки. А коли воно розіграється, то спінені хвилі набігають аж на наш поріг.   Двадцять днів тому, коли ми влаштувалися в цій невеликій дерев’яній хатці, то дуже здивувалися, що над дверима ластівки звили собі гніздечко. Середнього зросту чоловікові до нього можна було й рукою дотягнутись.   Не знаю чому, але це гніздо не було побудоване за всіма правилами ластів’ячої архітектури. Пташки не примурували гніздечко наглухо до стелі, як це робить більшість їх родичів, а залишили свою хату без даху. Тому четверо ластів’ят весь час висували пухнасті голівки з гнізда. Здавалося, що вони тягнуться до безмежного моря.   Ми не раз спостерігали, як працьовиті батьки годували своїх ненажерливих дітей. Ще й не було видно матері, а великі жовті ротики розкривалися їй назустріч. Ластівки давали їсти малятам по черзі: спочатку крайньому, політають, політають і