Перейти до основного вмісту

Червона валка

   Ми саме гнали худобу в поле, як назуетріч нам су­нула дорогою довга валка підвід, навантажених міш­ками із зерном. А попереду — десь далеко над доро­гою— сходило сонце: червоне-червоне, ніби аж розгні ване. І мені чомусь здалося, що оті транспаранти «Пер­ший хліб державі», «Слава ВКП(б)», «Виконаємо план хлібозаготівель достроково!» почервоніли з сорому від сонця, а не тому, що були написані білою крейдою на червонім дешевім полотні. 
   Валка повілно просувалася повз нас. Ми стояли на узбіччі, а корови розбрелися під людськими плотами. Поруч стали дядьки і жінки, які йшли в поле з ко­сами і серпами і несли невеликі клуночки з нехитрими харчами: шматочок коржа, пара зварених бараболь, кіль­ка свіжих огірків, а в декого і пляшка молока. 
   Сумними очима селяни проводжали свою працю на далеку залізничну станцію. І ті дядьки, які йшли поруч з возами, теж були невеселими, лише кивками голів ві­талися з ними, ніби просили пробачення, що везуть той перший хліб не їм, голодним трудівникам, а відправля­ють у ненаситні державні засіки. 
— І що то за держава така ненажерлива? — про­мовив за моєю спиною високий вусатий дядько Максим. — Торік весь хліб вивезли тій державі, тепер знову тої самої. Ніхто не спитає, чи ти їв сьогодні що-небудь, чим годуєш дітей? 
— Ми потрібні тій державі, щоб на неї дурно пра­цювати,— додав дядько з ціпом на плечі.— А як вми­рали з голоду взимку і весною, то ніхто не прийшов на допомогу. Не було ні держави, ні партії, ні комсомоль­ців, ні хліба, ні лікарів. Закопували людей на цвинтарі, як собак. Бо і церкву розвалили, і батюшку кудись за­брали... 
— А як хліб зібрали, то й хазяї на готове знайшли­ся,— докинув дядько Максим. 
—Зате мій синочок за гарне навчання приніс пат- рет товариша Сталіна. Такий вже гарний, як живий — вусатий, чубатий, не то що лисий Ленін, — похвалилася висока молодиця. 
— Ленін полисів ще замолоду, бо багато думав, як захопити владу, як розправитися з царем, а Сталіну тепер не треба стільки думати, тому й не лисіє, — недоб­ре пробурмотів горбатий чоловік, який спирався на тов­стий костур. — Йому ось і без думання з усієї України он скільки готового хліба навезуть. А нам знову дадуть по сто грамів суржику та ще й з половою на той дур­ний день... 
— І по вісім чи десять копійок на той дурнодень,— докинула котрась із жінок. 
— Тих копійок і на позику не вистачить, — скрушно похитала головою бабуся.— Хоч би яка бараболя на го­роді вродила, бо взимку з голоду вже віддам Богу душу. 
— А мій Василь теж приніс патрета вождя, вбрав його в рамці і повісив поряд з іконою Ісуса Христа,— похвалився молодий чоловік у вигорілому на сонці со­лом’яному брилі. 
І ви дозволили малому так збиткуватися над нашим Богом?—зойкнула маленька сухенька жінка. 
— Вже н пасок взята у правицю, та рука не підняла­ся, бо хлопець цікавого вірша склав. Став під патретом дорогого вождя товарища Сталіна і давай на всю хату декламувати. 
— А не пам’ятаєте того вірша? — поцікавився дядько Максим. 
— Та запам’ятав, чого ж. Ось послухайте: 

          У колгоспі я працюю, 
          Заробляю трудодні. 
          Хліба й крихти нема в хаті, 
          Тільки Сталін на стіні. 

— О, то з твого Василя буде справжній Шевченко. Бач, як тонко підмітив наше життя-буття. Це ж він ще малий, а коли виросте, коли між люди піде...— розмір­ковував горбатий чоловік. 
— Ану, ще раз повторіть того вірша, щоб запам’я­тати,— попросила висока жінка. 
   І дядько повторив нехитрого вірша кілька разів. 
   З того часу запам’ятав його і я. 
   Тільки просунув повз нас останній віз із хлібом, як ми кинулися зганяти з-під плотів худобу до гурту на до­рогу, а жінки і чоловіки (їх уже звали не селянами, а колгоспниками) мовчки, ніби після похоронної процесії, розійшлися кожен своєю дорогою. 
   А сонце підбилося над селом, поблідло, ніби збира­лося ставати з кимось невідомим на важку боротьбу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Їжачок

 Звідкись налетів грайливий вітерець, заплутався у побурілому каштановому листі, злегка доторкнувся до гілок — і тротуаром почали вибрикувати блискучі, ще вологі від шкаралупи каштани.   Їх тут же підхоплювали пішоходи, ніжно їм усміхалися, пестили руками і ховали до кишень, в сумки чи просто несли на розкритих долонях, милуючись карими красенями.   Неподалік на лавці сиділо двоє школяриків: набурмосений хлопчик з непокірною чорною чуприною, що з’їжилася над високим чолом, і білява дівчинка, очі якої висвічували погожим небом, а губи нагадували дві скибочки перестиглого кавуна. Поруч стояли портфелики з книжками. Вона, жестикулюючи тонкими руками, щось тихо доводила чорноокому.   Але той, заклавши пальці в кишені вилинялих синіх штанів, не помічав ні пішоходів, ні каштанів, які іноді падали коло самісіньких ніг, ні голубоокої.   Раптом дівчинка побігла за каштаном, що покотився на край тротуару. Він ще не вилупився із своєї темно-зеленої домівки, вкритої густими гострим

Ластів'ята

  Наш будиночок майже біля самого моря. У кімнаті повно сонця і солонуватого повітря. Коли море спокійне, ми чуємо, як у воду пірнають чайки. А коли воно розіграється, то спінені хвилі набігають аж на наш поріг.   Двадцять днів тому, коли ми влаштувалися в цій невеликій дерев’яній хатці, то дуже здивувалися, що над дверима ластівки звили собі гніздечко. Середнього зросту чоловікові до нього можна було й рукою дотягнутись.   Не знаю чому, але це гніздо не було побудоване за всіма правилами ластів’ячої архітектури. Пташки не примурували гніздечко наглухо до стелі, як це робить більшість їх родичів, а залишили свою хату без даху. Тому четверо ластів’ят весь час висували пухнасті голівки з гнізда. Здавалося, що вони тягнуться до безмежного моря.   Ми не раз спостерігали, як працьовиті батьки годували своїх ненажерливих дітей. Ще й не було видно матері, а великі жовті ротики розкривалися їй назустріч. Ластівки давали їсти малятам по черзі: спочатку крайньому, політають, політають і